23.04.2025

Utveckla nationell samordning av mathjälp

Fotograf: Suvi Elo / Suomen Punainen Risti

Projektet Mat och delaktighet

Projektet Mat och delaktighet (2022–2024) är ett treårigt projekt som finansieras av STEA (Social- och hälsoorganisationernas understödscentral) och genomförs av Röda Korset. Projektets mål är att utveckla mathjälpens sidoverksamhet för att möta hjälpmottagarnas behov bättre.

I projektet utvecklas stöd som ökar delaktighet, stärker gemenskap och främjar välbefinnande vid verksamheten för mathjälp genom stödd frivilligverksamhet, som gör hjälpmottagarna delaktiga och drar nytta av deras experterfarenhet.  

Målet är att planera, utveckla och genomföra verksamheten tillsammans med mottagarna av mathjälpen, genom att använda metoder för gemenskapsbaserad verksamhet. Syftet är att möjliggöra betydelsefulla platser för verksamheten och deltagandet genom frivilligverksamhet samt att utveckla en ny modell för Mathjälpsambassadör tillsammans med erfarenhetsexperterna inom mathjälpen.

I samband med mathjälpen utvecklas stöd som på ett omfattande sätt möter mathjälpskundernas behov, erbjuds information och utbildning samt ordnas mötesplatsverksamhet, informationsinslag samt gruppverksamhet som stöder gemenskapen.

I projektet bedrivs ett snävt nätverkssamarbete med Röda Korsets olika verksamhetsformer, övriga aktörer inom mathjälpen, social- och hälsoorganisationer, församlingar samt kommuner, bl.a. för att anordna utbildningar och olika stödverksamheter samt för att styra tjänsterna.

Projektet genomförs i samarbete med Röda Korsets centralbyrå och distrikten Lappland, Västra Finland, Uleåborg, Satakunta och Savolax-Karelen. Projektets modeller och material spridas för riksomfattande användning.

SHM:s mathjälpprojekt – Mat och hjälp till alla 2021–2022

Projektets huvudmål är att säkerställa att verksamheten för mathjälp fortsätter inom Finlands Röda Kors verksamhet och samarbete. Antalet hjälpbehövande har ökat i och med Covid-19-epidemin och dess långvariga effekter, och med projektet vill man trygga mathjälpen till personer som behöver den. Projektet är en fortsättning på tidigare perioder. Med projektet utökas, utvecklas och ökas mathjälpen och frivilligverksamheten relaterad till den, samt bedrivs nätverkssamarbetet snävare nationellt och på orterna enligt regionala behov.

 Verksamheten för mathjälp genomförs av Röda Korsets frivilliga på lokala avdelningar. Man samarbetar med organiseringen av verksamheten. Projektets huvudvikt är organiseringen av mathjälpen och frivilligarbetet som hänför sig till den. Projektets anställda sprider modeller och verksamhet, utbildar och stöder frivilliga i att organisera mathjälpen för att säkerställa kontinuiteten i verksamheten. I projektet bedrivs ett nära samarbete i alla distrikt med andra aktörer som erbjuder mathjälp och med olika tjänsteleverantörer och kommuner. 

Verksamhetsområde:

I projektet deltar Finlands Röda Korsets distrikt Tavastland, Sydöstra Finland, Lappland, Västra Finland, Uleåborg, Satakunta, Savolax-Karelen, Åboland och Egentliga Finland. Verksamheten för mathjälp och samarbetet relaterat till den bedrivs riksomfattande inom Röda Korsets alla tolv distrikt. Materialen och verksamhetsmodellerna som producerats under projektet sprids för att användas riksomfattande.

Projektets målgrupper:

Projektets primära målgrupp är personer som tyr sig till Finlands Röda Kors mathjälp. Den sekundära målgruppen är övriga personer som omfattas av mathjälpen, samt frivilliga som deltar i verksamheten, anställda i Röda Korsets distrikt och avdelningar samt övriga mathjälpsaktörer.

Projektet finansieras av social- och hälsovårdsministeriet. Social- och hälsovårdsministeriet har beviljat två miljoner euro i statsunderstöd för mathjälpen fram till slutet av 2022. Följande organisationer får stöd för koordinering och genomförande av mathjälp: Finlands Röda Kors (700 000 euro), Samaria rf. (500 000 euro), ViaDia ry (300 000 euro), Työttömien keskusjärjestö ry (250 000 euro) och Stiftelsen Hyria, (50 000 euro). Dessutom beviljade ministeriet Finlands Röda Kors 200 000 euro för att utveckla den nationella samordningen av verksamheten för mathjälp.

Läs om ämnet på social- och hälsovårdsministeriets webbplats.

Läs mer om Utvecklingsprojektet för organisationssamordning av mathjälpen.